Induló vállalkozások ellenőrzése

Az induló vállalkozásoknál elég gyakori a helyszíni ellenőrzés. Erről általában előre küldenek egy értesítő levelet, így nem fog váratlanul érni, fel tudunk rá készülni.

Amit általában néznek: az ellenőrzés időpontjáig keletkezett számlák, bizonylatok, szerződések. Szokták ilyenkor kérni, hogy a cég mutassa be a számviteli politikáját, pénztárkezelési szabályzatát. A legtöbb könyvelőiroda különdíj ellenében vállalja ezek elkészítését is.

Ami fontos - nem csak egy ilyen ellenőrzés alkalmával - hanem minden esetben, hogy székhelyünkön, telephelyünkön legyen kint a cég névtáblája. Ezek hiányáért is komoly bírságokra számíthatunk.

Akik nem kapnak helyszíni ellenőrzést, azoknak az adózóknak kiküldésre kerül egy kockázati kérdőív, amiben a vállalkozás működéséhez szükséges tárgyi és anyagi feltételek meglétét vizsgálják. Ennek elbírása után az adóhivatal kockázatosnak is minősítheti az adózót, ami alapján kicsit szigorúbb szabályok vonatkoznak rá. Például kötelezethetik arra, hogy 1 évig adótanácsadóval is ellenjegyeztesse az adóbevallásait.

Kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésre.

Könyvelési és adózási tanácsadás igénybevételével kapcsolatban keressen minket a lenti elérhetőségeinken.

 

Üdvözlettel:

Lakó Enikő
Könyvelő és adótanácsadó
Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Kft.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu
www.nueva.hu

NUEVA KÖNYVELŐ ÉS ADÓTANÁCSADÓ IRODA

1096 Budapest, Telepy u. 24.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu