Hogyan válasszunk könyvelőt

A következő egyszerű sorvezetővel könnyedén ellenőrizhetjük könyvelő partnerünket.

  • Szerződés: Megbízási szerződést minden esetben célszerű kötni, amely lefekteti a vállalásokat és kötelezettségeket a két fél között. Nem utolsó sorban csak szerződéses viszony esetén él a könyvelő felelősségbiztosítása és itt már át is térhetünk a következő, lényeges pontra.
  • Szakmai felelősségbiztosítás: Ha nincsen szerződés nincsen felelősségbiztosítás sem, amely arra szolgál, hogy a könyvelő esetleges hibájából felróható büntetéseket (bírság) a biztosító megtéríti, így fontos az elején tisztázni, hogy a kiszemelt szolgáltató rendelkezik-e felelősségbiztosítással. 
  • Képviselet: Egy jó könyvelő egyben adóképviseletet is ellát, így gyorsan és egyszerűen tudja képviselni a céget a NAV-val szemben. A bevallásokat minden esetben saját ügyfélkapujáról adja be, vagyis vállalja a felelősséget a munkájáért.
  • Bizalom: Könyvelőt általában hosszú távra választunk, így ezen üzleti kapcsolat egyik tartópillére a bizalom. Jó jel, ha van egy honlap, egy fix iroda és esetleg néhány referencia céggel is tudnak szolgálni.
  • A könyvelési díj: A megbízási díj egy érdekes dolog. Mint a legtöbb szakmában itt is elég nagy a szórás. Sokan örülnek, ha az indulásnál kifognak egy „olcsó” könyvelőt, de a tapasztalatok azt mutatják, ha legalább a fentiek nem teljesülnek, akkor hosszú távon extrém árat (bírság, adóoptimalizálás hiánya, idegeskedés,) fizetünk érte.

„Nem vagyok olyan gazdag, hogy olcsó árut vásárolhassak.”

Kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésre.

Könyvelési és adózási tanácsadás igénybevételével kapcsolatban keressen minket a lenti elérhetőségeinken.

 

Üdvözlettel:

Lakó Enikő
Könyvelő és adótanácsadó
Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Kft.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu
www.nueva.hu

NUEVA KÖNYVELŐ ÉS ADÓTANÁCSADÓ IRODA

1096 Budapest, Telepy u. 24.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu