Hogyan tudunk milliókat spórolni cégünknek

Már cágalapítással párhuzamosan érdemes átgondolnunk - ha egyelőre egy kisebb forgalmú üzletet tervezünk - hogy éljünk-e ÁFA tekintetében, az alanyi mentesség választásával.

Az esetek nagy részében a cégek áfa alanyok, azaz a beszerzéseik után levonják az áfát, értékesítük után pedig felszámolják és a különbözetet megfizetik az államnak.

Azonban, ha tudjuk, hogy az árbevételünk éves szinten nem fogja elérni a 6M Ft-ot és az alakuláskor nem tervezünk nagyobb kezdeti beruházást, akkor érdemes lehet az áfa szempontjából az alanyi mentességet választani, így nem kell bajlódnunk az áfa elszámolással.

Amennyiben a kezdéshez szüksége lesz a cégnek egy nagyobb beruházásra (pl. gépek, berendezések vásárlására), akkor várható árbevételtől függetlenül érdemes az áfa alanyiságot választani, mivel ezen vásárlásoknak az áfája levonható lesz, ami azt jelenti hogyha elkezdjük az értékesítést akkor elképzelhető, hogy egy pár hónapig nem kell áfát fizetnünk, mivel a beruházások levonható áfáját, mínuszként továbbvisszük a következő hónapokra, ami csökkenti az értékesítések áfáját. Vagy ha olyan magas volt a kezdeti beruházás mértéke, hogy a beszerzések áfája eléri az 1M forintot, akkor akár vissza is igényelhetjük.

(Fontos, hogy a 6M Ft-os értékhatárt időarányosan kell nézni, Tehát ha például júl. 1-jén alakult egy cég, akkor a 6M fele, azaz 3 millió lesz az értékhatár.)

Tavaly év végén egy ügyfelünk egy pár hetes, alanyi mentes cégével érkezett hozzánk. Már az első havi működés után kiderült, hogy a nagy beruházások és a nagy összegű EU-s árubeszerzés miatt nem volt a legjobb választás. Ha már az alapítás előtt leülünk és átbeszéljük a terveit, akkor milliós nagyságrendben tudtuk volna neki adót spórolni.

Kérje Ön is 1 órás tanácsadásunkat és keressen minket lenti elérhetőségeinken!

 

Üdvözlettel:

 

Lakó Enikő
Könyvelő és adótanácsadó
Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Kft.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu
www.nueva.hu

NUEVA KÖNYVELŐ ÉS ADÓTANÁCSADÓ IRODA

1096 Budapest, Telepy u. 24.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu