Távolsági értékesítés

EU-s országokba történő értékesítés esetén először is külön kell választanunk, hogy adóalanyoknak értékesítünk vagy magánszemélyeknek. Mi most arról írunk pár mondatot, hogyan kell eljárnunk abban az esetben, ha magánszemélyek felé értékesítünk. Az értékesítés ezen formáját hívjuk távolsági értékesítésnek, ami leginkább az online kereskedelemre jellemző.

Az áfa törvény alapján, ha EU-s tagállamba adjuk el termékünket nem adóalanyok részére - azaz magánszemélyeknek, vagy olyan vállalkozásoknak, akinek nincsen közösségi adószáma - akkor a magyar áfa törvények szerinti áfa-kulccsal kell számláznunk. Viszont bizonyos értékhatár elérése után, már nem alkalmazhatjuk a magyar áfa kulcsokat, hanem be kell jelentkeznünk az adott országban áfa-alanyként, és az ottani törvények alapján, az adott országban érvényes áfával kell számláinkat kiállítanunk. Ez az összeghatár a legtöbb tagállamban 35 000 euró, de vannak kivételek, például Németország, ahol 100 000 euró. Ezt az összeghatárt mindig tagállamonként kell nézni és éves szinten kell számolnunk vele.

Összefoglalva, online kereskedelem esetén, ha magánszemélyek felé értékesítünk más tagállamokba, akkor első körben a magyar áfa kulcsokkkal kell a számlákat kiállítanunk, de egy meghatározott összeghatár felett kötelesek vagyunk az adott országban adóalanyként regisztrálni, és azon túl az ottani törvények és áfa kulcsok alapján számlázni.

Kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésre.

Könyvelési és adózási tanácsadás igénybevételével kapcsolatban keressen minket a lenti elérhetőségeinken.

 

Üdvözlettel:

Lakó Enikő
Könyvelő és adótanácsadó
Nueva Könyvelő és Adótanácsadó Kft.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu
www.nueva.hu

NUEVA KÖNYVELŐ ÉS ADÓTANÁCSADÓ IRODA

1096 Budapest, Telepy u. 24.
+36 70 607 0284
iroda@nueva.hu